Bespaar opslagruimte met palletstellingen

Een magazijnruimte moet zo efficiënt mogelijk ingedeeld worden. Efficiënt en overzichtelijk zijn dan ook de keywords als u op zoek gaat naar de mogelijkheden om dit te realiseren. Want waar moet u op letten bij de aanschaf van opslagruimte en wat is er allemaal verkrijgbaar? Hierbij een eerste kennismaking met een van de beste methodes om uw opslagruimte optimaal in te richten met een palletstelling.

Wat is een palletstelling precies?

De naam zegt het eigenlijk zelf al, een palletstelling is een stellage waar je pallets op kunt plaatsen. De stelling zelf bestaat uit staande delen en liggende delen. Tot zover is het vrij logisch. Maar als u deze palletstellingen professioneel wilt inzetten in uw bedrijf en in uw magazijn, dan is het wel belangrijk om nog iets dieper te gaan dan alleen deze omschrijving. Want palletstellingen zijn vast omschreven in de Nederlandse Norm 5056. Kort gezegd komt het erop neer dat een palletstelling bedoeld is voor de opslag op meerdere niveaus van verschillende goederen. En dit gebeurt vaak in stellingsgangen, waarbij de goederen op pallets van hout of plastic liggen. En doordat je de hoogte in kunt met de opslag van de goederen, levert dat ruimtebesparing op.

Het principe van palletstellingen

Om efficiënt te kunnen werken met een palletstelling wordt over het algemeen bij grote magazijnruimtes gewerkt met een plattegrond. Op deze manier zijn de opgeslagen goederen eenvoudig terug te vinden. Een veel gebruikt systeem voor het ophalen van de goederen is het FIFO principe. FIFO staat voor First In First Out en wil dus zeggen dat de goederen die het langst op de palletstelling liggen, als eerste aan de beurt zijn om opgehaald te worden voor verkoop of voor de verwerking van de opgeslagen grondstof. Het ophalen van de opgeslagen goederen gebeurt middels een stellingsbedieningsapparaat.

Waar is een palletstelling van gemaakt

Voor een betrouwbare en stevige palletstelling kunt u uitgaan van een stelling die gemaakt is van gecertificeerd staal en daarmee ook voldoet aan de richtlijnen volgens de FEM-normen. Hierin zijn de Europese normen en waarden vastgelegd met betrekking tot dit soort stellingen. Ook moet de stelling voldoen aan de hiervoor genoemde Nederlandse NEN-normen. Uitgaande van deze standaardnormen kunt u voor een palletstelling op maat kiezen. De jukken, dus de staande delen, kunnen zowel met bouten worden geleverd of gelast worden aan de liggende delen. Voor een langere levensduur worden de materialen voorzien van een natlak of epoxycoating. Mocht u de stelling buiten willen plaatsen, dan is dat ook mogelijk, het materiaal wordt thermisch verzinkt.

Voor ieder soort product een geschikte stelling

Niet alle goederen zijn gelijk, de opslag van uw voorraad kan bestaan uit dozen met theezakjes, of uit zware machineonderdelen. Daarom is er een verschil in de liggers van de palletstelling. Op basis van de door u gewenste maten en de gewichten van uw goederen wordt bepaald welke liggers voor uw bedrijf geschikt zijn. Deze liggers zijn vervaardigd van koudgewalste dubbele C-profielen of warmgewalste INP-profielen.
Omdat de palletstelling op maat te maken is en dus volledig afgestemd kan worden op uw opslagbehoefte is deze opslagmethode een ideale oplossing voor de inrichting van uw magazijnruimte. En dat kan zowel binnen als (gedeeltelijk) buiten zijn. Bij Hamag.nl zijn ze u graag van dienst.