Wat doet een mondhygiënist?

Het is belangrijk dat je niet alleen naar de tandarts gaat maar ook een mondhygiënist bezoekt voor een controle aan je tanden. Maar wat doet een mondhygiënist nou allemaal? Dat lees je in dit artikel! Ben je op zoek naar een mondhygiënist in Nijmegen? Klik dan hier.

Waarom een mondhygiënist bezoeken?

Het doel van een bezoekje aan de mondhygiënist is om het tandvlees en gebit gezond te houden. De focus ligt op het voorkomen van aandoeningen aan het tandvlees en gaatjes. Verder is een mondhygiënist bezig met taken gericht op genezing, zoals bijvoorbeeld tandvleesaandoeningen. De conditie van het kaakbot en het tandvlees worden in kaart gebracht en je krijgt voorlichting over hoe je het beste je gebit kan verzorgen. Je krijgt hierbij meestal ook een voorlichting over hoe tandvleesaandoeningen en gaatjes ontstaan en wat bepaalde voedingsgewoontes voor een effect hebben op je gebit. 

De werkzaamheden

Een mondhygiënist heeft verschillende soorten werkzaamheden. Tijdens de behandeling worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd in je mond. Als eerste worden er gebitsafdrukken of röntgenfoto’s gemaakt wanneer dit nodig is. Daarna kan er een analyse en evaluatie worden gemaakt van de mondverzorging. Het gebit wordt goed gereinigd van aanslag, tandplak en tandsteen wordt verwijderd. Als er fluoride nodig is om je gebit te beschermen dan wordt dit ook aangebracht. Het verschilt per patiënt hoelang de behandeling duurt.

Moet ik naar de mondhygiënist?

Je kan een doorverwijzing krijgen van je eigen tandarts om naar de mondhygiënist te gaan, maar ook zonder doorverwijzing kan je er terecht. Met een heleboel problemen in je mond kun je er terecht. Als je bijvoorbeeld pijn hebt in je mond of last hebt van bloedend tandvlees, dan is het aan te raden om een keer langs te gaan. Als je het belangrijk vindt dat je gebit goed en gezond blijft dan is het verstandig om regelmatig een bezoekje te brengen. 

Opleiding mondhygiënist 

Wanneer het je leuk lijkt om mondhygiënist te worden is er van tevoren natuurlijk wel een opleiding nodig. Je moet hiervoor de Hbo-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne volgen en afronden. Deze opleiding duurt in totaal vier jaar. Dit beroep bestaat in Nederland al ongeveer 45 jaar. In de Wet BIG is geregeld dat na een overleg met de tandarts een mondhygiënist ook een verdoving mag toepassen bij de patiënt.