Hoe gaat de x-ray micro technologie in zijn werking?

Een micro x-ray is een veel voorkomende beeldvorming test die al tientallen jaren wordt gebruikt. Het kan je arts helpen de binnenkant van jouw lichaam te bekijken zonder een incisie te hoeven maken. Dit kan hen helpen bij het diagnosticeren, bewaken en behandelen van veel medische aandoeningen. Hierdoor kunnen we zeggen dat een micro x-ray zeer belangrijk is voor de zorg. Maar buiten de vele voordelen van dit apparaat, zijn er ook wat nadelen die met je besproken moeten worden, voordat je een x-ray hebt. 

Wat is micro computertomografie?

Micro x-ray CT, en de hogere resolutie Nano-CT, is als röntgen zicht, maar dan beter. Hiermee kan je de binnenkant van iets zien zonder het object zelf te vernietigen. Wat we doorgaans beschouwen als röntgen zicht is vergelijkbaar met vlakke röntgenfoto’s die je in een ziekenhuis krijgt als je een arm breekt. Met 2D-röntgensystemen kun je zien wat er in een object zit, terwijl je met 3D-röntgensystemen, zoals de Micro-CT, kunt zien waar die dingen zich bevinden. Dit is handig voor het niet-destructief visualiseren en analyseren van de interne structuur van materialen. Een scratch tester in 3D kan hiermee ook heel goed helpen. 

Wat zijn de voordelen van micro X-ray CT-scanning?

Een röntgen micro-CT geeft je röntgenzicht: het biedt een niet-destructief beeld met hoge resolutie in je monsters. Zoals met een scratch tester in 3D. Het helpt je om de textuur te bestuderen, fouten op te sporen of porositeit te meten in bijvoorbeeld botten of tanden, in geneesmiddelen (pillen of capsules) en in materialen of apparaten. Door de spanning van de elektronenbundel te verhogen, is het mogelijk om dichtere materialen te doordringen. Alles, van bladeren via polymeren tot metalen, kan worden afgebeeld met behulp van micro röntgen micro-CT.

De afbeeldingen zullen kwantitatieve informatie verschaffen die niet met andere technieken kan worden verkregen. Omdat scannen niet-destructief is, is het ook mogelijk om hetzelfde object meerdere keren af te beelden, een tijdreeks te creëren of de impact van een manipulatie van het monster te meten. Ook is het mogelijk om na de micro-CT-scan een monster aan aanvullende analysetechnieken te onderwerpen. Zoals is gedaan met de scratch tester in 3D.