Hoe kun je ziekteverzuim eenvoudig beheren?

Heb je binnen jouw bedrijf te maken met verzuim door bijvoorbeeld ziekte? Als werkgever kan het een lastige taak zijn om mensen die verzuimen op een juiste manier te begeleiden. Er komt veel bij kijken op het gebied van communicatie, niet alleen naar de medewerker toe maar ook naar allerlei andere instanties. Daarnaast zijn er veel regels waar je je als werkgever aan moet houden. Wanneer je die regels niet goed opvolgt of je mist een belangrijk onderdeel dan kan het verzuimbeleid minder effectief zijn en heb je kans op een boete. Daar is gelukkig een eenvoudig oplossing voor. Met verzuim management software kun je gemakkelijk en effectief het verzuim managen binnen jouw bedrijf. De verzuim management software zorgt er niet alleen voor dat je eenvoudig kunt samenwerken met de verschillende instanties, ook biedt het in je inzicht in de cijfers. Met de applicatie kun je gemakkelijk schakelen met alle betrokken partijen zoals de werknemer, arbodienst, bedrijfsarts, verzekeraar en het UWV.

Wat is verzuim en hoe kun je het voorkomen?

Onder verzuim verstaan we een werknemer die door mentale of lichamelijk klachten zijn werk niet kunt uitvoeren. De medewerker is dan ziek gemeld. Dit kan voor een dag, week of zelfs enkele maanden duren. De letterlijke betekenis van verzuim is afwezig zijn. Er kunnen veel verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld doordat je medewerker ziek is, lichamelijk letsel of doordat hij mentaal overbelast is. Bij langdurige verzuim moet je met verschillende instanties zoals de bedrijfsarts, UVW en verzekeraar gaan schakelen. Met de verzuim management software kun je dit gemakkelijk doen. Door inzicht te krijgen in de cijfers van verzuim weet je ook beter hoe je hiermee kunt omgaan en hoe je in het bedrijf aanpassingen kunt doen om het verzuim te laten dalen.

De voordelen van verzuim management software

Wil jij als ondernemer gebruik maken van verzuim management software? Dan kun je rekenen op een aantal voordelen. En van de grootste voordelen is dat je op deze manier AVG-proof en Poortwachter-proof werkt. Vooral dit laatste is belangrijk omdat je voor de Wet Verbetering Poortwachter flink wat stappen moet zetten om te zorgen dat jouw medewerker op de juiste manier kan re-integreren. Als je verkeerde stappen zet of te laat uitvoert kan dat vervelende gevolgen hebben. Hierdoor kan niet alleen het re-integratie vertraging oplopen, ook kan het leiden tot onnodige kosten. In de verzuim management software zie je direct alle stappen en momenten die je moet doorlopen. Zo weet je precies wat en wanneer je moet doen; je krijgt een signaal als je in actie moet komen. Een ander voordeel is dat de applicatie inzicht geeft in de cijfers over verzuim. Vaak zweven in een bedrijf de verzuimcijfers rond. In de verzuim management software worden alle statistieken en rapporten verzameld, niet alleen op afdelingsniveau maar ook per persoon. Zo hoef je niet meer langs HRM als je wilt weten hoe het gaat met het verzuim binnen jouw bedrijf. Daarnaast slaat de applicatie alle informatie rondom een zieke werknemer op. Zo wordt niet alleen alle officiële documenten die nodig zijn voor het UVW maar ook alle gespreksverslagen opgeslagen. Zo kun je effectief en goed jouw zieke werknemer begeleiden naar een gezonde situatie.