Een eigen bedrijf beginnen

Werk je al een tijdje in loondienst en droom je ervan om voor jezelf te beginnen? Er komt veel kijken bij ondernemen. Waar je allemaal rekening mee moet houden beschrijven we hieronder.

Huisvesting

Woon je in Alphen aan den Rijn dan is het handig om een bedrijfsruimte Alphen aan den Rijn te te hebben. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Neem de tijd om hierover na te denken. Als je bedrijf bestaat uit alleen jou en je laptop is het misschien verstandiger om thuis aan de slag te gaan. 

Maar wees er wel van bewust dat de kosten van een zelfstandige werkruimte aftrekbaar is. Dit is niet het geval als je vanuit huis werkt. Maar wel als je een schuur of tuinhuis als bedrijfsruimte inricht. Hierbij is een eigen ingang wel noodzakelijk. Maar het is niet altijd nodig om gelijk een duur pand te kopen of te huren. Er bestaan ook zogenaamde bedrijfsverzamelgebouwen. In een bedrijfsverzamelgebouw zit je met meerdere bedrijven bij elkaar. Elk bedrijf heeft zijn eigen privé plek. Dit varieert vaak in verschillende groottes. Verder deel je ruimtes zoals kantines en vergaderruimtes met andere ondernemers, zo bespaar je een hoop kosten. Verder biedt dit een uitstekende kans op te netwerken met andere ondernemers. 

Ondernemingsplan

Wij raden aan om altijd een ondernemingsplan te schrijven voor je onderneming. De tijd die je investeert het ondernemingsplan betaalt je dubbel en dwars weer terug. Zorg er daarom voor dat je het ondernemingsplan zo uitgebreid mogelijk beschrijft. Een ondernemingsplan geeft je duidelijk inzicht in de doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Dit is tevens handig voor partijen waarmee je in zee wilt gaan zoals banken. Verder staat in het ondernemingsplan wat je precies gaat doen, hoe je klanten gaat vinden, wie de concurrentie is en hoe jij je gaat onderscheiden ten opzichte van de concurrentie en wat je uiteindelijk gaat verdienen. Onderbouw dit plan met actuele cijfers bedrijven met autoriteit zoals het CBS. 

Rechtsvorm

Een zeer belangrijk punt om bij na te denken is de rechtsvorm van je onderneming. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak. Wanneer je met iemand anders of met meerdere personen een bedrijf wilt starten dan is het mogelijk om te kiezen voor een vennootschap onder firma (VoF), commanditaire vennootschap of besloten vennootschap. Bekijk goed welke voordelen en nadelen elk rechtsvorm heeft voordat je een beslissing maakt. 

KvK

Als alles voor jezelf duidelijk is en je precies weet wat je wilt en hoe je dat wilt dan is het tijd om een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel. Bij de Kamer van Koophandel schrijf je jouw bedrijf officieel in. Dit kost zo’n 50 euro. De Kamer van Koophandel geeft je informatie automatisch door aan de Belastingdienst. Je krijgt vervolgens een btw-nummer en je zaak is klaar om van start te gaan.